Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ЗА УКРАЇНУ ТРЕБА ЖИТИ, А НЕ ВМИРАТИ

“Ну от, знову психолог прийшов... Знову почне випитувати, лізти в душу, робити з мене психа. Ну нормальний я, нормальний! Не чіпайте мене! Краще буду мовчати, казати, що в мене все добре і нічого мене не турбує. Все одно моїх проблем крім мене не вирішить ніхто…”

Саме так думає більшість воїнів, які побували на передовій. Саме так і поводяться, переконує психолог Наталія Клімова. Утім майже всі мають психологічні розлади. Якщо їм не допомогти, то проблеми лише зростатимуть, породжуватимуть нові. Військові, як і цивільні соромляться зізнатись стороннім людям у власних почуттях і переживаннях.

– Про психологію і посттравматичні синдроми написано безліч книжок і методичок, але не завжди поради діють. Формула “Ви маєте проблему, а я психолог, тож давайте поговоримо” – не працює майже ніколи. Жоден боєць не прийде до вас, не ляже на ліжко і не почне виливати душу. Коли я прийшла працювати в Ірпінський госпіталь, один боєць “Айдару” тікав від мене з криками: “Мене вже оглядав психіатр. Психолог не потрібен”. Це типовий приклад ставлення до нас.

– Чому ж тоді військові потребують Вашої уваги?

– Воїни АТО сприймають світ чорно-білим. Для них все або чорне, тобто стовідсотково погане, або біле, себто однозначно хороше. А життя – не таке. Воно – різнобарвне. Щось може бути хорошим з одного погляду, і поганим – з іншого. На жаль, демобілізовані воїни живуть у чорно-білому світі. Як самі кажуть: “Ми змінились – стали ідіотами. Як далі жити?”. Змінюються всі люди, але це не значить, що вони стають ідіотами. Всі люди, які переживають сильні стреси, змінюються. Наші сльози, страхи і переживання – це, насправді, добре. Ми – люди, і це нормально.

– Що хвилює бійців найбільше?

– Їх мало цікавлять якісь буденні проблеми, гроші. Часто переживають гіркоту втрати. Однак за кожною набутою на фронті проблемою насправді ховаються прості життєві речі. Ну, що у людини на першому місці? Хочеться бути потрібним, коханим, реалізувати себе, підвищувати самооцінку. Тому і наших захисників хвилює щось просте. Найчастіше – взаємовідносини з дружиною, дітьми, батьками, старими друзями. Ниточку для розв’язання клубка проблем треба шукати у відносинах.

– Як саме?

– Мені завжди цікаво, яка у солдата родина, дружина, звідки він родом. Був у мене боєць Гриша з 72-ї бригади. Виявилося, він родом із Черкащини, де живе моя кума. На цю тему ми і розговорились, згодом потоваришували. Навіть на війні у бійців на першому місці – любов, почуття радості. На фронті вони прагнуть до чогось із мирного життя. Зараз, приміром, набувають популярності сторінки у соціальних мережах “АТО-шні знайомства”.

– Воїни можуть брехати?

– Словами можуть, але очі ніколи не брешуть. Якщо йому цікава ваша тема, то в очах все одно спалахне вогник. Саме за такий вогник і варто хапатись, підтримувати тему.

– Як допомогти бійцям швидше соціалізуватись у мирному житті?

– Найкращі ліки – час і життєвий досвід. Він завжди підкаже, де краще промовчати, де залишити в спокої. Для того, щоб підійти і взяти за руку бійця, який переживає після стресу, не потрібен диплом психолога. Якщо людина плаче – не зупиняйте її. Кричить – нехай. Покажіть, що у цей момент ви поряд, ви його розумієте і підтримаєте. Вселіть надію, що все буде добре. Адже його поведінка абсолютно нормальна для такої ситуації. На вас працює час.

Був у мене випадок. Після поранення бійцю заборонили повертатись на фронт. Через це він депресував, бо мав багатий бойовий досвід, який може врятувати не одне життя. Я запропонувала йому вступити у школу молодших командирів на базі одного з добровольчих батальйонів. Він проігнорував раз, потім знову. Я не наполягала. Але після кількох розмов у нього з’явилась нова мета життя.

А ще – діти. Бійці постійно нарікають на владу, але готові віддати життя тільки за те, щоб їхні діти жили у мирі. Хочуть побачити, як вони мирно бавляться. Тому дитячі малюнки, слова вдячності, синьо-жовті браслети – це найкращі ліки для пораненої війною душі. Одному бійцю разом із подарунком до рук потрапив лист: “Здравствуй, мой второй папа. У меня нет родного отца. Спасибо тебе, что защищаешь меня…”Боєць плакав. А весь підрозділ по-доброму заздрив йому, що в нього з’явилась ще одна дитина.

– Що допомагає бійцям на фронті?

– Волонтери. Навіть не тим, що привозять якісь речі, а постійним спілкуванням і турботою. Живе спілкування – базова потреба для кожної людини. Солдати хочуть розповідати про своє життя, свої проблеми. Так вони відволікаються від війни. А ще, на фронті воює багато талановитих солдатів. Гарно фотографують, пишуть вірші, прозу. Треба сприяти розвитку їхніх талантів. Це допоможе їм швидше повернутись до нормального життя.

– Як попередити стрес чи зменшити його наслідки?

– Секрет дуже банальний. Це гармонія в родині. Коли воїн знає, що дружина чекає його, підтримує – то йому не страшні жодні стреси. У нього не буде ніяких психологічних розладів, службу проходитиме легше. Був випадок. В одного воїна померли батьки, дружина покинула. Він рвався на фронт зі словами: “Хочу, щоб мене знайшла моя куля”. Уявіть, до чого він готувався? За Україну треба жити, а не вмирати.

– Що бійці найбільше хочуть чути?

– Слова підтримки і вдячності. Вони мають усвідомлювати, що їхні подвиги залишаться у пам’яті. Іноді неймовірні дива творять прості слова “Дякую тобі”. У людини відразу відкриваються очі, вона стає щирішою. Не соромтесь дякувати воїнам за те, що захищають нас, нашу країну, наш народ.

 

За інформацією друкованого органу МОУ Крила України”, березень 2016 року

Фотографії