Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ПАМ’ЯТЬ – ЦЕ ПОЛЕ БОЮ

В рамках військово-патріотичного виховання особового складу Військового інституту та на передодні 72-ї річниці визволення міста-героя Києва та 71-ї річниці визволення України від нацистських загарбників було відкрито фотодокументальну виставку присвячену цілковитій окупації та початку визволення України.

Для України, вся територія якої в роки Другої світової війни тривалий час перебувала під владою Німеччини та її союзників, тема життя населення під час нацистської окупації зберігає свою актуальність серед науковців та пересічних громадян. Тому, оцінка діяльності політичних рухів, ступеня лояльності до завойовників, наслідків етнонаціональних конфліктів, які і нині вододілом непорозуміння стоять між громадянами сучасної української держави стала темою обговорення під час презентації виставки.

Голова ради Ветеранів Військового інституту, учасник бойових дій, полковник запасу Микола Дорохов, поділився своїми враженнями та переживаннями від сучасних подій, які відбуваються на Сході України та порівняв їх з буремними роками лихоліття 1939-1945 років, коли тисячі українців йшли на фронт, боронячи свою землю.

- Одним із способів історичної реконструкції нацистської окупації є показ її людського виміру, її соціальної проекції. А залучення до подібних досліджень оповідей очевидців дає нам можливість нарешті побачити “життя при німцях” очима людей, які пережили нацистську окупацію, - підсумував свій виступ М. Дорохов.

Контрастне життя окупованої України, життя, у якому жахливі злочини переплелися з буденністю завойовників, - головна тема виставки. Це, по суті, історія людини в умовах, які диктував окупаційний режим. Фотографії, документи, газети, листівки з фондової колекції Національного музею історії України у Другій світовій війні та декілька альбомів фотографій переданих бельгійським дослідником Мартіном Богартом.

Пам’ять живих про події 72-річної давнини – це символ продовження життя тих, хто пішов у Вічність. Нинішнє молоде покоління має знати минуле.

Закінчився захід оглядом виставки та загальним фото.

Фотографії