Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

ВІДБУВСЯ КРУГЛИЙ СТІЛ ЗА УЧАСТІ ДЕЛЕГАЦІЇ НАЦІОНАЛЬНИХ ЗБРОЙНИХ СИЛ ЛАТВІЇ

Сьогодні, у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся круглий стіл з питань професійно-психологічного відбору військовослужбовців за участі представників делегації Національних Збройних Сил Латвії: головного психолога Національних Збройних Сил Латвії Вілніса Чернявскіса, капітана Сандри Ландтратової, старшого лейтенанта Аніти Чодере та Солвіта Васерберга.

Викладачі кафедри військової педагогіки та психології та офіцери по роботі з особовим складом обмінялись досвідом з колегами із Латвії щодо питань психологічної діагностики, реабілітації військовослужбовців, які брали участь в АТО, психологічної підготовки та навчання курсантів, досвідом роботи психологів у районах бойових дій, системи підготовки фахівців з морально-психологічного забезпечення бойових дій.

Пан Вілніс поділився своїм власним досвідом, який він здобув перебуваючи у неодноразових відрядженнях в Іраку та Афганістані де перебували їхні контингенти. Саме там, появилось розуміння надзвичайних ситуацій і те, наскільки важливо находити контакти із військовослужбовцями. Як розповів Вілніс, в один момент на військовій  базі прозвучала сирена і всі лягли на підлогу у столовій – під стіл, на якому ще був теплий обід. Сигнал тривоги оповістив про наближення ракети, але потім, як з’ясувалось, що у базу не попали.

- У таких випадках замислюєшся над тим, що таке місія. Ніколи не можливо знати, що тебе очікує у наступний момент. І, коли розумієш це, появляється велика гордість за наших військових. Тому що вони професіонали, - вважає Вілніс.

Представники латвійської делегації вважають, що у будь-яких збройних конфліктах, зокрема і у нас, в Україні, солдати потребують психологічної допомоги адже вони це дуже цінують.

- Україні в цілому необхідно звернути особливу увагу на необхідність психологічної реабілітації бійців, які вернулись із зони АТО, - зазначила пані Солвіта.

Начальник кафедри військової педагогіки та психології, кандидат психологічних наук полковник Сергій Васильєв розказав своїм колегам про особливості унікальної підготовки психологів у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та успішну реалізацію здобутих знань на практиці випускників Військового інституту в зоні АТО. Окрім того, начальник групи – соціальний психолог майор Юлія Тюріна провела короткий практикум з питань психологічного відбору кандидатів на навчання та супроводження навчального процесу курсантів.

Захід пройшов у дружній атмосфері. Сторони залишились задоволеними результатами обговорень та вислови переконання, що вони ще більше зміцнять дружні та партнерські відносини між нашими країнами.

Фотографії