Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Досвід учасників бойових дій - офіцерам курсів

На базі Військового інституту Київського національного університету імена Тараса Шевченка проходять курси перепідготовки і підвищення кваліфікації офіцери структур по роботі з особовим складом.  Дана посада передбачає велику відповідальність, тому потребує від офіцерів високої кваліфікації і знань психології, права, історії та статутів Збройних Сил України.

Для підвищення якості занять керівництво  інституту практикує співпрацю із громадськими організаціями та об’єднаннями ветеранів, учасників минулих збройних конфліктів та бойових дій на сході України. Під час занять  перед офіцерами виступили  учасники бойових дій в АТО: молодший лейтенант Тетяна Овсепян, капітан Дмитро Земляний, майор Сергій Майданов, майор Віталій Шепелюк. Також поділились досвідом учасники бойових дій на території інших держав: підполковник Геннадій Шеремет і полковник у відставці Валерій Аблазов.

Зокрема Валерій Аблазов розповів слухачам про свій досвід управління військами та роботи  з особовим складом  під час війни в Афганістані. Він навів цікаві історичні паралелі щодо теперішньої війни на сході України та проаналізував зміни в патріотичному вихованні військовослужбовців у період незалежної України.  Ветеран «афганської війни» акцентував увагу на критичній потребі проводити активнішу інформаційно-пропагандистську роботу серед військовослужбовців Збройних Сил України для протидії ворожій маніпулятивній брехливій пропаганді.

У свою чергу підполковник Геннадій Шеремет поділився досвідом організації психологічної підготовки бійців під час бойових дій під час міжетнічних конфліктів (зокрема щодо Карабаського конфлікту). Його і поради: згуртувати навколо себе актив підрозділу і сформувати колектив роти, який допоможе в роботі по зміцненню військової дисципліни.

Один із слухачів курсу перепідготовки  майор Сергій Майданов  уже має досвід бойових дій в зоні АТО.   Офіцер розповів  про особливості  виховної роботи у бойових умовах, особливо з питань профілактики правопорушень.

Виступ молодшого лейтенанта Тетяни Овсепян був зосереджений на роботі психолога в зоні АТО. Вона вже працювала  там на посаді офіцера-психолога , тому їй було чим поділитись із слухачами. Разом зі своїм підрозділом вона пройшла через бої на Сході країни.  За сумлінну службу нагороджена грамотою . «Необхідно, щоб  психолог  був  із особовим складом з початку формування і  на всіх етапах  бойового злагодження,  постійно  проводити індивідуально-виховну роботу», -  дає поради Тетяна.  Доволі  часто їй доводилось давати консультації бійцям  по телефону сразу  після бою. «Найкращий результат психолог забезпечує лише у тісній співпраці із командиром підрозділу та офіцерами по роботі з особовим складом», - констатує вона.   

Учасник боїв майора Віталій Шепелюк разом із сином  захищав територіальну цілісність України на Сході.  У своєму виступі він зосередив  увагу на   необхідності  знання офіцерами техніки і озброєння, розповів про особливості спорудження опорних пунктів , дав поради про особливості  поводження зі стрілецькою зброєю, бронетехнікою та іншим озброєнням.

В цілому курси перепідготовки та підвищення кваліфікації офіцерів акцентують увагу не лише на передачі слухачам теоретичних основ і знань, необхідних для роботи заступників командирів рот по роботі з особовим складом, а і на передачі цінного досвіду, здобутого ветеранами під час бойових дій. Таким чином мобілізовані  офіцери будуть максимально підготовлені до роботи в реаліях позиційної війни на східних теренах України, що дозволить ефективно виконувати свої службові обов’язки та підтримувати високий бойових дух і дисципліну серед особового складу.

 

Голова Ради ветеранів Військового інституту Київського національного університету імена Тараса Шевченка полковник запасу Дорохов М.С., слухач курсів молодший лейтенант  Кулик Р.В.

Фотографії