Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Курсанти ВІКНУ зустрілися із «кіборгом», який керував обороною ДАПУ

Учасник війни на Донбасі Олександр Скиба, який нині працює у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка зустрівся з курсантами молодших курсів та розповів їм про події в нашій Державі, свідком та учасником яких він був, починаючи з серпня 2014 року.  В цьому році він був мобілізований до війська, служив у 122-му окремому аеромобільному батальйоні 81-ї десантної бригади. Перше бойове хрещення пройшов у боях за Авдіївку та Піски, які розташовані поручь з Донецьком. Ветеран війни на Донбасі розповів, як 24 дні керував обороною Донецького Аеропорту (ДАПу) взимку 2015 років.

Одним із цікавих епізодів з «війни Олександра Скиби» на Донбасі був випадок, коли у першу ротацію його рота мала привести дрова та провізію, а привезла в них та мішках з консервами і запасних колесах набої, гранати та боєзапас для зброї.

А 11 січня ворожий танк пострілами зі 100 метрів завалив дві стіни на першому поверсі аеропорту, і від вибуху снаряду Олександр Скиба отримав важку контузію і далі керував боєм. У наступні дні найбільш запеклих боїв Олександр Скиба керував обороною аеропорту, коригував вогонь артилерії кілька разів викликаючи його на себе.

В другій половині січня його рота вийшла з аеропорту, але він ще залишався в епіцентрі бойових дій для того, щоб передати район аеропорту наступному командиру «кіборгів» та показати розташування та позиції окупантів.

- Такі бійці зараз зі мною, такі мужні, у всіх такі сміливі погляди. З такими точно поборемо загарбника, - так згадує хлопців зі своєї роти Олександр Скиба. - Тоді емоції та хвилювання переповняли кожного, але завдяки нашій згуртованості ми всі були впевнені оди в одному, і я не побачив у жодного свого підлеглого страху перед ворогом.

Загалом, під час зустрічі курсанти задавали Олександру Скибі різні запитання, цікавилися як пройшли ці важкі 244 дні оборони Донецького аеропорту, з яких 24 дні операцією керував він. Що на війні найскладніше, і як не боятися цієї «клятої злодійки» та вигнати її з нашої рідної України.

 

 

Фотографії