XS
SM
MD
LG
XL
XXL
+38(044)521-32-89
        03189, м. Київ вул. Юлії Здановської, 81
UKR | ENG
Увага! Продовжено термін прийому на навчання для здобуття ступеня бакалавра до 25.08.24. Контактний телефон 044-481-44-86         УВАГА! Продовжено термін конкурсного відбору громадян, які виявили бажання проходити військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу по 27.09.24.

Курсанти ВІКНУ зустрілися із «кіборгом», який керував обороною ДАПУ

26 січня 2022

Учасник війни на Донбасі Олександр Скиба, який нині працює у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка зустрівся з курсантами молодших курсів та розповів їм про події в нашій Державі, свідком та учасником яких він був, починаючи з серпня 2014 року.  В цьому році він був мобілізований до війська, служив у 122-му окремому аеромобільному батальйоні 81-ї десантної бригади. Перше бойове хрещення пройшов у боях за Авдіївку та Піски, які розташовані поручь з Донецьком. Ветеран війни на Донбасі розповів, як 24 дні керував обороною Донецького Аеропорту (ДАПу) взимку 2015 років.

Одним із цікавих епізодів з «війни Олександра Скиби» на Донбасі був випадок, коли у першу ротацію його рота мала привести дрова та провізію, а привезла в них та мішках з консервами і запасних колесах набої, гранати та боєзапас для зброї.

А 11 січня ворожий танк пострілами зі 100 метрів завалив дві стіни на першому поверсі аеропорту, і від вибуху снаряду Олександр Скиба отримав важку контузію і далі керував боєм. У наступні дні найбільш запеклих боїв Олександр Скиба керував обороною аеропорту, коригував вогонь артилерії кілька разів викликаючи його на себе.

В другій половині січня його рота вийшла з аеропорту, але він ще залишався в епіцентрі бойових дій для того, щоб передати район аеропорту наступному командиру «кіборгів» та показати розташування та позиції окупантів.

- Такі бійці зараз зі мною, такі мужні, у всіх такі сміливі погляди. З такими точно поборемо загарбника, - так згадує хлопців зі своєї роти Олександр Скиба. - Тоді емоції та хвилювання переповняли кожного, але завдяки нашій згуртованості ми всі були впевнені оди в одному, і я не побачив у жодного свого підлеглого страху перед ворогом.

Загалом, під час зустрічі курсанти задавали Олександру Скибі різні запитання, цікавилися як пройшли ці важкі 244 дні оборони Донецького аеропорту, з яких 24 дні операцією керував він. Що на війні найскладніше, і як не боятися цієї «клятої злодійки» та вигнати її з нашої рідної України.