Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Вітання ректора КНУ з нагоди 80-ої річниці заснування Військової підготовки в університеті

Шановні учасники урочистого зібрання!

Високоповажні гості!

Колектив Київського національного університету імені Тараса Шевченка сьогодні відзначає знаменну дату – 80-річчя започаткування військової підготовки в Університеті.

Дозвольте передати вам найщиріші вітання від Міністра освіти і науки України Дмитра Володимировича Табачника, який, до речі, за часів свого студентства проходив військову підготовку в Університеті.

Відповідно до Постанови Центрального Виконавчого Комітету та Ради Народних Комісарів Військова підготовка студентів в університеті започаткована 16 жовтня 1933 року.

Саме в цей день наказом Народного комісара оборони створено Військову кафедру Київського державного університету.

3 початком Великої Вітчизняної війни викладачі військової кафедри та студенти університету відбули на фронт, де героїчно захищали нашу Батьківщину від ворога.

У травні 1943 року під час перебування університету в евакуації в Кзил-Орді у складі Об’єднаного Українського університету було утворено військово-фізкультурну кафедру.

Після Великої Перемоги в Університеті продовжила свою роботу Військова кафедра, яка проводила військову підготовку студентів усіх факультетів.

У 1983 році Військова кафедра реорганізовується в Об’єднану Військову кафедру у складі 7 військових циклів.

У 1991 році на базі Об’єднаної військової кафедри створено Відділення військової підготовки Київського університету імені Тараса Шевченка.

18 січня 1992 року офіцери Відділення у повному складі прийняли Військову присягу на вірність українському народові.

Важливою подією для Відділення став наказ Міністра оборони України й Міністра освіти України від 16 червня 1993 року про уведення на Відділенні підготовки офіцерів кадру для Збройних Сил.

Постановою Кабінету Міністрів України від 21 січня 1998 року № 64 Відділення військової підготовки перетворено у Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

У різні роки Військову кафедру очолювали досвідчені офіцери і генерали, які зробили великий внесок у розвиток військової підготовки в Університеті.

Особливо хотілося б відзначити полковника Павла Андрійовича Папушина, який упродовж 17 років очолював Військову кафедру, та генерал-лейтенанта Сергія Анатолійовича Жукова, який також 17 років очолював кафедру та ініціював створення Військового інституту.

Їхні традиції вже майже 10 років продовжує нинішній начальник Військового інституту заслужений працівник освіти України, професор, генерал-майор Віктор Володимирович Балабін.

Золотий фонд Військового інституту завжди складали ветерани та учасники Великої Вітчизняної війни, які передавали свій неоціненний бойовий досвід майбутнім офіцерам. Серед них: Герої Радянського Союзу: генерал-майори В’ячеслав Федорович Затилков, Анатолій Іванович Лосєв, Микола Іванович Редковський; кавалери бойових орденів Павло Якович Беліченко, Микола Семенович Бондаренко, Іван Михайлович Вахрамєєв, Іван Михайлович Ємельянов, Олександр Федорович Журавель, Микола Миколайович Кудрявцев, Яків Олександрович Кучеров, Павло Іванович Морозов, Іван Іванович Родін, Григорій Петрович Скиба; учасники бойових дій в повоєнний період: Віктор Володимирович Балабін, Вадим Олегович Браун, Віктор Федорович Данилейко, Микола Сергійович Дорохов, Сергій Анатолійович Жуков, Ігор Володимирович Кравець, Олексій Євгенович Ларіонов, Олег Петрович Логвиненко, Олександр Панасович Місяць, Леонід Геннадійович Мухін, Ігор Олександрович Ольховий та інші. Низький їм уклін та наша глибока шана.

Ці традиції нині продовжує та успішно примножує особовий склад Військового інституту!

Сьогодні Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка є сучасним міжвідомчим, багатопрофільним, інтегрованим військовим навчальним підрозділом, який здійснює підготовку фахівців для всіх військових формувань зі спеціальностей: міжнародні відносини, міжнародна інформація, переклад, фінанси, психологія, політологія, реклама і зв’язки з громадськістю, геоінформаційні системи і технології.

Базову підготовку майбутні офіцери проходять у відповідних інститутах і на факультетах Університету. Військово-спеціальну підготовку здійснюють науково-педагогічні працівники Військового інституту, серед яких: 20 докторів наук, професорів та 82 кандидати наук, доценти.

Університет пишається вихованцями Військового інституту, які чесно та сумлінно виконують свій військовий обов’язок, про що свідчать відгуки з військ.

Міжвузівські зв’язки інституту розвиваються в рамках угод Київського національного університету імені Тараса Шевченка та Міністерства оборони України із вузами-партнерами багатьох країн світу. Курсанти Військового інституту беруть активну участь у заходах програми «Партнерство заради миру».

За роки незалежності України у Військовому інституті підготовлено 2058 офіцерів тактичного та 422 оперативно-тактичного рівня. З них: 62 нагороджені золотою медаллю, 165 отримали дипломи з відзнакою.

Тож дозвольте привітати ветеранів, офіцерів, курсантів, співробітників, випускників, весь особовий склад Військового інституту із знаменним святом, побажати всім доброго здоров’я успіхів в армійському житті у благородній справі вірного служіння нашій Вітчизні!

За дорученням Вченої Ради університету дозвольте виконати почесну місію та вручити відзнаки Університету представникам Військового інституту.