Військовий інститут
Київського національного університету
імені Тараса Шевченка

Укр.   Eng.  
Ми в соціальних мережах  
+38 (044) 521-32-89
Гаряча лінія (цілодобово)

Тактична медицина: як діяти у разі поранень, травм та надавати першу допомогу

З курсантами першого курсу провели комплексні практичні заняття з тактичної медицини. Під час занять курсанти тренувалися в наданні першої домедичної допомоги безпосередньо в бойових умовах. Інстуктори навчально-тренувального Центру тактичної медицини “КоЛеСо” вчили курсантів користуватися медичними засобами, які є у кожного воїна в бою, що знаходяться в індивідуальній аптечці, а також використовувати підручні засоби, щоб під час бойових дій боєць зміг зупинити кровотечу і зробити всі необхідні дії для збереження життя собі або пораненому побратиму. Курсанти тренувалися надавати домедичну допомогу у разі кровотечі, перш за все накладати джгути, проводити тампонуваня та оглядати дихальні шляхи. Також у ході заняття курсанти отримали навички з основ евакуації поранених безпосередньо із зони ведення вогню до місць надання кваліфікованої медичної допомоги.

Також у ході заняття курсанти отримали навички основ евакуації і способів переміщення постраждалих. Дізналися про три етапи надання допомоги пораненим у воєнно-польових умовах: червона зона – допомога під обстрілом, жовта зона - допомога в укритті, зелена зона – допомога під час евакуації.

Допомогу вчились надавати за алгоритмом MARCH в концепції TCCC (Tactical Сombat Сasualty Сare), що рекомендується застосовувати на другому етапі роботи, у жовтій або зеленій зоні, коли Ви вже не перебуваєте під вогнем та можете сконцентруватися на наданні допомоги пораненому в повному обсязі. Алгоритм визначає пріоритети і порядок дій в наданні допомоги пораненому. MARCH розшифровується як: M (Massive bleeding) - Масивна кровотеча. A (Airway Management) - Управління дихальними шляхами. R (Respiration) - Дихання. C (Circulation) - Циркуляція. H (Head injury / Hypothermia / Hypovolemia) - Травма голови / Гіпотермія / Гіповолемія.

- Головною метою було навчити курсантів, майбутніх офіцерів практичним навичкам надання першої медичної допомоги пораненому, самодопомоги та взаємодопомоги безпосередньо в бойових умовах. Країна в стані війни, бойові дії та обстріли тривають по всій території України, курсанти повинні знати алгоритм дій при пораненнях. В подальшому ми будемо проводити подібні заняття, щоб закріпити отримані навички. Тож на занятті ми до автоматизму відпрацювали всі життєві ситуації які можуть знадобитися у подальшій службі майбутніх офіцерів. Правильні дії за правильний час!», - можуть зберегти життя, зазначила керівник занять з тактичної медицини, науковий співробітник науково-дослідного центру майор Олена Миколайчук, яка має досвід участі в бойових діях.

Фотографії